Primær lymfødem

... et ødem for livet

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

 

Primære lymfødemikere har et defekt lymfesystem, men hvad er lymfesystemets funktion ?

Lymfesystemet er som et transportsystem, der samarbejder med kredsløbet i hele kroppen og er en vigtig del af immunforsvaret. Kredsløbet er opbygget som et lukket system, der består af arterier og vener. De store arterier fører blodet ud til kroppens organer og væv, hvor de forgrener sig i mindre kar (kapillærer). Disse samler sig atter i større kar (vener),  som fører blodet tilbage til hjertet. Kapillærerne er gennemtrængelige, så der kan foregå en udveksling af nærings- og affaldsstoffer. Lymfesystemet har en lignende opbygning, men adskiller sig fra kredsløbet ved at være et envejssystem. Lymfesystemet begynder som små lymfekar i de yderste lag af kroppens væv, hvor de opsamler overskud af væske i vævet og transporterer den bort. Denne proteinrige vævsvæske kaldes lymfe og er næsten farveløs til forskel fra blodet. På sin vej fra de mindste lymfekar til udtømning i venesystemet passerer lymfen gennem flere hold lymfekirtler, hvor lymfen filtreres og koncentreres.

Herunder en kort video fra youtube om lymfesystemet (på engelsk)

 

Herunder længere videoer fra youtube om lymfesystemet (på engelsk)

 

Både vener og lymfekar har altså en funktion med at fjerne affaldsprodukter. Venerne klarer ikke opgaven alene, eftersom visse stoffer som f.eks. store proteinmolekyler kun kan optages og transporteres væk af lymfekarrene. Man ved, at skader på lymfesystemet kan føre til, at væske og proteiner bliver mellem cellerne ude i vævet. Den kroniske hævelse, der opstår, kaldes et primær lymfødem.

Mere detaljeret information omkring lymfesystemet findes på faggruppens hjemmeside og på wikipedia.

Lymphatic Research Foundation's (LRF) startet i USA er den første lymfatiske grundforskningsfond der er patientdrevet. De har udgivet denne video på youtube. LRF er et af de få steder i verden hvor der bliver forsket i lymfesystemet under ét. Lymfødem er jo en defekt i lymfesystemet men andre sygdomsformer er også under mistanke for at komme herfra.

 

 

Kilder : Sammensat fra Nettet og wikipedia