Primær lymfødem

... et ødem for livet

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Primær lymfødem Behandling af lymfødem Rosen - når ødemet er sygt

 

Hvad er en rosen infektion ?

 

En rosen infektion (Erysipelas) opstår typisk når man har fået sår på huden og bakterier kan komme "ind". Derfor er det vigtigt for at minimere antallet af rosenudbrud at pleje sin hud godt og holde sin hud smidig og velplejet hele tiden. Der kan være andre årsager til rosen. Det kan komme ud af for højt et stress niveau dermed en svækkelse af immunforsvaret som igen bevirker at lymfødemet reagerer. Det skal understreges at årsager til rosen er individuelt fra person til person både i styrke og varighed.

Rosen (Erysipelas) er en infektion i underhuden, som giver influenzalignende symptomer i form af pludselig høj feber. Derudover vil der være hævelser, smerter og kraftig rødmen ud over lymfødem området. Får man en rosen infektion, skal man efter samråd med sin læge hurtigst muligt have penicillin eller anden form for intensiv antibiotika, så tilstanden ikke forværres yderligere og få stoppet infektionstilstanden.

Har man haft rosen infektion én gang, kan det nemmere opstå igen og det er derfor vigtigt at have penicillin/antibiotika med sig hele tiden. Får man Rosen skal man i alle tilfælde holde pause med lymfedrænage i 5-7 dage efter udslettet. Det er dog vigtigt at fortsætte med kompression så snart smerterne tillader dette, så der ikke kommer yderligere hævelser. Ligeledes gælder det at tage kompressionsstrømper på igen hurtigst muligt efter et rosenudbrud selvom det kan være meget generende.

Der er lymfødemikere som har fået rosen af drænagebehandlingen men det er meget sjældent forekommende.

 

Et video klip fra DALYFO´s DVD "Lymfødem - hvad er det" (Overlæge Tonny Karlsmark beskriver rosen og lymfødem herunder primær lymfødem)

Det er med DALYFO´s godkendelse at ovenstående kan vises

N.B

Det er ikke kun lymfødemikere der kan få  Rosen infektion men tilstanden opstår ca. 50 % hyppigere hos personer med lymfødem herunder primær lymfødem. Personer med lipødem (lipolymfødem) har meget lille/ingen risiko for rosen.